Hoe & waar vind ik unieke lettertypes?

Sommige lettertypes zie je overal terug. Denk maar aan Calibri in Word-documenten, Arial in e-mails of Verdana op websites. Natuurlijk hoef je niet mee te gaan in deze trend, want je kunt voor elke toepassing je eigen lettertype kiezen. Geef jij bijvoorbeeld de voorkeur aan handgeschreven of sierlijke lettertypes? Wij vertellen je waar je deze online gratis kunt proberen en downloaden.

Waar kan ik online gratis lettertypes proberen?

De bekendste aanbieder van lettertypes is zonder twijfel Google. Met zijn gratis dienst Google Fonts biedt het bedrijf jou een handig overzicht van lettertypes in tal van soorten en maten. Handig is ook de filterfunctie, waarmee je het aanbod kunt doorzoeken op categorieën als Serif, Sans Serif, Display, Handwriting en Monospace. Tot slot kun je het sorteren op basis van criteria als populariteit, trends, datum dat het lettertype is toegevoegd en alfabetische volgorde.

Makkelijk aan Google Fonts is dat je lettertypes eenvoudig kunt proberen. Kies een lettertype, verander de voorbeeldzin en stel zaken zoals de letterstijl en lettergrootte in. Je kan direct de CSS-code opvragen die nodig is om het lettertype op je website te implementeren of je kunt het gratis downloaden. De opties zijn bij Google Fonts dus eindeloos.

Waar kan ik online gratis lettertypes downloaden?

Naast Google Fonts, zijn er nog andere websites waar je lettertypes gratis kunt downloaden. Een van de bekendste is Dafont, waar je talloze unieke lettertypes vindt die je op Google Fonts niet tegenkomt. Met name sierlijke en handgeschreven lettertypes zijn op Dafont een stuk makkelijker te vinden. Dat maakt deze dienst een betere optie voor ontwerpers, daar waar Google Fonts met name geschikt is voor webdesigners.

Dafont heeft nog een voordeel boven Google Fonts en dat is de zeer heldere filteroptie. Je kunt lettertypes hiermee niet zozeer filteren op letterstijl (denk aan Sans Serif of Handwriting), maar vooral op categorie. Zo kun je bijvoorbeeld direct komische, enge, Middeleeuwse, buitenaardse of handgeschreven lettertypes selecteren. Of met één muisklik een lettertype vinden in unieke graffitistijl.

Hoe kan ik lettertypes installeren en gebruiken?

Naast Google Fonts en Dafont, zijn er nog veel meer sites waar je gratis lettertypes kunt proberen en downloaden. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Font Squirrel, Urbanfonts en 1001fonts. Heb je eenmaal een uniek lettertype gevonden en wil je dit gebruiken op je eigen computer? Dan moet je het eerst installeren. Dat doe je als volgt:

Windows:

  • Klik op download en unzip de bestanden (indien van toepassing)
  • Zoek naar een .ttf, .otf of .fon bestandsextensie. Klik op de rechtermuisknop en klik op Installeer. Je kunt het lettertype nu gebruiken in alle Windows-applicaties zoals Word en Photoshop

MAC OS X

  • Klik op download
  • Zoek naar een .ttf, .otf of .fon bestandsextensie. Dubbelklik op het bestand en klik in het nieuwe venster op Installeer lettertype. Je kunt het lettertype nu gebruiken in alle MAC-applicaties